Iskoánk 11/A osztályos erdésztechnikus tanulói 2022 06. 14 – 2022.06. 16-ig háromnapos tanulmányúton vettek részt a Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői, Sellyei, valamint a Szigetvári Erdészet területén. Szállásuk a „Kikerics” Erdei Iskolában volt, melyet szintén az erdőgazdaság működtet.

Első nap az Árpádtetői Erdészet szakembereinek vezetésével a mecseki bükk gazdálkodás volt a fő téma. A Sásvölgy Erdei Iskolában volt a találkozó, ahol Hohn Miklós erdészeti igazgató köszöntötte csapatunka, majd röviden bemutatta az erdészetet, kiemelve a termőhelyi viszonyokat, melyek meghatározzák a fafaj-összetételt, s ez által a gazdálkodást is.

Megérkezés a Sásvölgyi Erdei Iskolába

Séta közben

Ezt követően egy kellemes sétaútvonalra felfűzve megismerhettük a bükkösökben folyógazdálkodás minden lépcsőjét. A finom ebédet a Sásvölgyi Erdei iskolában fogyasztottuk el. Ebéd után rövid buszozást követően a természetes felújítások utolsó fázisát a végvágást tekintettük meg. 16 órakor búcsúztunk el vendéglátóinktól, s indulunk szállásunkra, ahol a hosszú és tartalmas szakmai nap után jóízűen fogyasztottuk el a vacsoránkat a méltán híres Biedermann vadászkastélyban.

Már az elsőnapi program után megértettük, hogy miért a „Természetes úton” az erdőgazdaság jelmondata.

A második nap, reggeli után indultunk a Sellyei Erdészettel történő találkozóhelyre, az Alsóerdei bemutatóhelyhez, akol Molnár Tamás Erdészet igazgató és csapata várt bennünket, hogy folytassuk a „Természetes úton” programunkat, csak most a bükk helyett a kocsányos tölgy volt a fő fafajunk.

Molnár Tamás erdészeti igazgató
köszönti a csapatot

KST erdőnevelés

Az igazgató úr ismertette az erdészet főbb számait, majd a termőhelyi viszonyokat részletesen ismertette. A délelőtti program elején a KST erdőnevelésével ismerkedtük, majd a program csúcsa, az alsóerdei örökerdő üzemmódban kezelt tömb bemutatása következett. Itt bizonyítást nyert, hogy magasan képzett és elhivatott szakszemélyzettel ez az üzemmód KST állományokban is eredményesen alkalmazható.

Az elfogyasztott ízletes ebéd után egy hazánkban egyedülálló KST magtermesztő plantázst tekintettük meg Körcsönyepusztán. Ezt követte két KST természetes felújítási módszer bemutatása.

A délutáni csúcs az Ős-Dráva program bemutatása volt, mely segítségével a tölgy gazdálkodáshoz szükséges termőhely-megőrzés, valamint rehabilitáció segítségével a klímaváltozás káros hatásait is képes enyhíteni.

A Dráva parton búcsúztuk el vendéglátóinktól, köszöntük meg az értékes szakmai bemutatót. Ezt követően indultunk szállásunkra, ahol már várt bennünket a vacsora.

A harmadik napon reggeli után nem kellet utaznunk, mivel a Szigetvári Erdészet szakembereinek kalauzolásával a Sasréti vadászterületet ismertük meg, beleértve a zárttéri vadtartást is.

Szállásunk a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola

Beszélgetés szállásunk előtt

Ebéd után az erdei iskola munkájával ismerkedtünk Pappné Németh Tünde vezetésével.

Az erdő közjóléti funkciójának kiteljesedésével egyre többször válik szükségessé az erdész ilyen jellegű tevékenysége. Nem véletlenül került az „év erdésze” verseny programjába is mint versenyszám az erdei idegenvezetés, mely komoly szakértelmet és tudást követel meg, mivel az eltérő korosztályokat eltérő témákkal és nyelvezettel lehet az erdő ügyének megnyerni.

Vadászati programok

Erdei iskolai programok

Az elbúcsúzás és az értékes programok megköszönése után 15 órakor indultunk haza Iskolánkba.

Ezúton is szeretnénk, megköszöni vendéglátóinknak, hogy részünkre ezt a szakmailag rendkívül értékes programot megszervezték.

Köszönetünket fejezzük ki az Agrárminisztérium Erdőkért felelős Államtitkárságának, mivel anyagi támogatásuk nélkül ez a program nem jöhetett volna létre.