"Szakmakóstoló hét" Szőcsényben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium karöltve vágott neki a „Szakmakóstoló hétnek”, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy vonzóvá tegye az agráriumhoz kapcsolódó szakmákat.

Böhönye, Kéthely, Mesztegnyő és Marcali általános iskoláiból érkeztek tanulók, akiknek minden napja más-más tematikához kapcsolódott. Az első napjukon az „Iskola az erdőben” szlogenhez köthető programokon vettek részt, amelyek keretében megismerhették az iskola közvetlen természeti környezetét, történelmét, a szakmakínálatot, majd kincseket kereshettek. „Erdei ösvényen” jártak-keltek másnap, ahol szakavatott kollégák segítségével fedeztek fel növényeket, állatokat, megtanulták, hogy milyen vadnyomot láthatnak a környékbeli erdőkben sétálva. A délelőtt megszerzett tudást, a délutáni felismerésen kamatoztathatták. Milyen az, amikor valami, valaki „Egy a természettel!”, hogyan gondolkodik, hogyan él? A harmadik napon természetismereti vetélkedő részesei voltak a tanulók, majd olimpikonként részt vettek az erdei olimpián. Mindenki nyert! Nyert, mert közösen játszottak, nyert, mert mindenki mosolygott, nyert, mert egymást segítve jutottak el a célig! Szakmáink bemutatkozása sok érdeklődő tanulót vonzott. Az „Erdészet, vadászat, gépészet” szlogen köré szerveződő napon megismerték a vadasparkot, az ott folyó munkát; betekintést nyertek az erőgépek és munkagépek világába, felülhettek a traktorokba; emellett íjászkodhattak, lőhettek. Igazán férfiasra sikerült ez a nap!

Elérkezett a zárónap, amikor lehetősége volt mindenkinek arra, hogy összegezze a hét élményeit, megszorítsa újdonsült barátai kezét, amikor maradandó dolgot tegyen. „A jövőnek építem, ültetem!” kifejezés nemcsak szlogen, hanem a jövő egy kis szeletének gondolata, hiszen minden csapat fát ültetett, amelyek iskolánk parkját ékesítik. „Mindannyian a holnap előlegéből élünk!”

Különleges napok, különleges érzések, mosolyra húzódó ajkak, ez a hét, erről szólt. Szerettük volna megmutatni színes arculatunkat, szakmáinkat, kollégáink lojalitását, szakmai hozzáértését, vidámságát, humorát. Bízunk benne, hogy sikerült is! Köszönjük a gyerekeknek, hogy eljöttek, hogy hírét viszik iskolánknak, és reméljük, hogy amikor továbbtanulásról lesz szó, akkor a mi iskolánkat választják!

Külön köszönet jár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, az Andreas STIHL Kereskedelmi Kft-nek, a HUSQVARNA Magyarország Kft-nek, és iskolánk minden dolgozójának, hogy támogatták a „Szakmakóstoló hét” sikeres megrendezését.

Írta: Mózes Brigitta