Szakmaiság mindenekelőtt – természetvédelmi munkatárs mellékszakképesítés vizsga Szőcsényben

Ha hagyományos iskolaévben gondolkodunk, akkor a február a szalagavatók, a középfokú intézményekbe való jelentkezések, az OSZTV, és SZKTV selejtezőinek időszaka. Néhány éve ez kiegészül a mellékszakképesítések megszerzésének lehetőségével. A digitális oktatás új kihívásokkal szembesítette a tanulókat, az oktatókat, de a cél nem lehetett más, mint az erdésztechnikus tanulóknak a természetvédelmi munkatárs mellékszakképesítést jelentő bizonyítvány megszerzése.

A mellékszakképesítés megszerzéséhez először írásban adtak számot tudásukról a tanulók, amelyre február 8-án került sor. Ennek a vizsgarésznek az eredményét a tanulók csak a mai napon tudták meg, amikor is sor került a gyakorlati feladatokra, a szóbeli vizsgarészre és a felismerésre is.

A delegált vizsgabizottság 3 főből állt, egy vizsgafelügyelőből, aki a vizsgaelnöki teendőket látta el, ill. a mérési és értékelési tagokból. A jogszabályi változásoknak megfelelően a Megyei Agrárkamara delegálta a vizsgafelügyelőt, a másik két tagot az intézménynek kellett felkérnie.

A mai napon, a járványügyi szabályokat figyelembe véve, a következő feladatokat kellett abszolválniuk a tanulóknak: növény-, állat-, és kőzetfelismerés, 20 szóbeli tétel, amelyek egyenként 3-4 alkérdést foglaltak magukba. A tavaszi időjárás kedvezett a gyakorlati feladatok elvégzésének, hiszen a Szakmai és Vizsgakövetelmények által meghatározott területek közül csak a meteorológiai rész maradt ki, a többi, az egyszerű vízminőségi (fizikai, kémiai) mérések; talajvizsgálat, gyep és erdőtársulások diagnosztikus felvételezése; természetvédelemmel kapcsolatos nyilvántartási és adminisztrációs munkák; erdészeti-, gyepgazdálkodási feladatok; extenzív állattartási feladatok mind megjelentek.

Sikeres nap áll a tanulók és felkészítőik mögött. A 15 tanuló közül nyolcan közepes, heten jó minősítéssel végeztek. Az gondolom, hogy ez is bizonyítja, ha valaki elhivatott a szakma iránt, akkor bármilyen nehézséggel szembenéz. Köszönjük a vizsgabizottság munkáját, a felkészítő oktatók erőfeszítéseit, és gratulálunk tanulóinknak az eredményes vizsgához, a természetvédelmi munkatárs mellékszakképesítéshez!

Írta: Mózes Brigitta
Fotó: Guricza Zoltán