„A Magyarok kenyere rendezvény augusztus 20-hoz, az új kenyér ünnepéhez kapcsolódó program, mely kifejezi a magyar nemzet összetartozását és jelentős a karitatív szerepe is. A program keretében Magyarország összes megyéjéből és sok településéről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el az augusztus 20-i ünnepi kenyeret Pécsett.” (forrás: Wikipédia)

„Magyarország Országgyűlése 18/2019. (VI. 18.) OGY határozatával 2020-at – a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve – a nemzeti összetartozás évévé nyilvánította. Az emlékév egybeesett egy másik jubileummal: éppen 10 éve indult el a kiemelkedő nemzetegyesítő szolgálatáért Magyar Örökség díjban részesült Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, amely a Kárpát-medencei gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának nemes gondolatából mára az egyik legjelentősebb, legszélesebb tömegeket megmozgató, nemzeti szintű karitatív kezdeményezéssé terebélyesedett.”

„ A kezdeményezés a szeretet erejéből táplálkozik, ezért a nehézségek ellenére sem fáradt meg, fejlődése ma is töretlen, szervezői reménnyel telve és folyamatosan újabb célokat kitűzve végzik munkájukat. Többet kíván adni pusztán segélyeknél, esélyt a Kárpát-medencében élő több százezer nehéz sorsú honfitársunknak az emberhez méltóbb életre, az emberi értékek megőrzésére, képességeik kibontakoztatására. Letéteményesévé és közvetítőjévé szeretne válni a karitatív munka mellett a szakmai együttműködéseknek, az információ és a tudás áramlásának, ezen keresztül pedig nem csupán halat, hanem hálót, eszközt is adni a rászorulóknak.” (forrás: www//magyarokkenyere.hu).

A Déli Agrárszakképzési Centrum Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, mivel tangazdasága búzatermesztéssel is foglalkozik, ezért 2017-ben csatlakozott a programhoz. Felajánlásunk évről-évre 2 zsák, mintegy 120 kg mennyiséget tesz ki.

Természetesen ezt a haladó hagyományt idén is folytattuk.

Külön kiemeljük, hogy a munkában a nyári gyakorlaton lévő tanulóink is részt vettek, reméljük tudásukon kívül ezt a fontos gesztust is tovább viszik iskolánkból, s gyarapítani fogják a „Magyarok Kenyere” program résztvevők számát saját gazdaságuk bevonásával is.

Búzánkat a szokásos módon, a Nagybajomi gyűjtőhelyen adtuk át Szabó Tamás úrnak (MEGOSZ megyei elnök, a NAK megyei általános alelnöke).
A magyar ember életében a kenyér kiemelt jelentőséggel bír. Mi jó szívvel adtuk, fogyaszszák jó egészséggel!
Köszönjük tanulóink, és munkatársaink munkáját, hogy megteremtették a programban való részvételt.

Jövőre újra!