Felemelő, kicsit fájó, könnyes, ugyanakkor mosolygós nap volt a tegnapi. Elköszöntünk kedves kollégánktól, Mesits Jánosné Kálmán Katalintól, vagy ahogy mindenki ismeri, Kati nénitől. Nehéz szavakat találni, hiszen 25 évet kellene néhány sorba belesűríteni. Talán nem is lehet.

1996-ban került iskolánk jogelődjébe Szőcsénybe, a Kiss Vince által igazgatott iskolába, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az újonnan induló dísznövénykertész képzést irányítsa, a szakmai tantárgyakat oktassa azoknak a lányoknak, fiúknak, akik ezt választják. Innen datálódik az is, hogy egyáltalán lányok tanulhatnak iskolánkban. Szépérzéke, szakmai elhivatottsága, anyai gondoskodása, ahogyan a tanulókkal bánt, nem fakult az évek folyamán sem. Ő hívta életre a ma már hagyományossá vált szalagavatói táncot, a bécsi keringőt, amelyet sok éven át koreografált, betanított, és csak egészségi állapotára való tekintettel adta át nekünk, fiatal titánoknak a stafétabotot. Folyamatosan képezte magát, sok-sok kiállításon, versenyen vett részt diákjaival. A Marcali Vásáron annak idején Ő adhatta át az iskola ajándékát Göncz Árpád köztársasági elnöknek. Az iskolában sok minden viseli a keze nyomát, de leginkább a 13-as tanterem, ahol még azok az idézetek is fenn vannak a falon, melyeket a gyerekek motiválására tett ki. Legutóbbi érettségiző osztálya csak úgy szólította „Mamácska”.

Döntését, miszerint szeptembertől nem kezdi meg az új tanévet, elsősorban egészségének romlása alapozta meg. De tiszteletben tartjuk ezt a döntést, hiszen így többet lehet a családdal, a négy unokával, hódolhat hobbijának, a horgolásnak, az olvasásnak.

Terülj, terülj asztalkámmal várt minket. Néhány köszönő szó, remegő hang, szeretet, amely belőle áradt, ahogy elköszönt, mindenkit megindított. Így, csillogó, könnyes szemekkel búcsúztunk tőle egy kis csekélységgel, virággal, és egy szívből jövő dallal, melyet a kollégákból összeállt kis kórus adott elő. A Természetismereti Munkaközösség vezetője Antics József is készült egy kis meglepetéssel, valamint Tóth Krisztina igazgató asszony köszönt el a kollégák nevében.

Azt kívánjuk, hogy életed legyen boldog, örömteli, szeressél és szeressenek, mosolyogj, hogy rád is mosolyogjanak!

Írta: Mózes Brigitta