2020. október 7-én a 9/B osztályos erdőművelő-fakitermelő szakma mellett elkötelezett tanulók is megismerkedhettek a zselici erdőrengetegben folyó gazdálkodással. A 9/A osztály már járt itt, ezért a házigazda Zselici Erdészet igazgatójával – Pintér Ottó úrral – a megelőző tanulmányút programját szerettük volna megismételni. Sajnos az időjárás nem volt kegyes. Az egésznapos eső igyekezett a programot ellehetetleníteni. Nem sikerült neki. Vendéglátóink gondos szervezésének köszönhetően – a rossz idő ellenére – az itt folyó erdőgazdálkodási, közjóléti és természetvédelmi feladatokról teljeskörű képet kaptunk. A bemutató helyszíneinek gondos megválogatása biztosította ezt. A tanulók megtapasztalták azt is, hogy a korszerű technika ilyen időben is működőképes. Bizonyította a PONSSE forwarder, mely ilyen körülmények közt is töretlenül végezte feladatát. Néhányan a gép pilótafülkéjének felszereltségét is testközelből megtapasztalták.

A zselici erdő őszi napsütésben ugyan nem volt megcsodálható, de igy is jól érzékeltük az itt folyó tevékenységek (erdőgazdálkodás, közjólét és természetvédelem) összhangjának megteremtését. Mint hallottuk, ehhez kiváló tudással, nagy munkabírással és elhivatottsággal rendelkező erdőművelőkre, fakitermelőkre van szüksége a magyar erdőgazdálkodásnak. A terepi programot követően Pintér igazgató úr és ágazatvezetője – Freller Mónika – a „Magdalak”-i kisház befűtött nagytermében folytatta az erdészetnél folyó tevékenységek ismertetését. A finom ebéd elfogyasztása után pedig a SEFAG Zrt. által üzemeltetett „Zselici csillagpark”-ot néztük meg szakvezetéssel.

Köszönjük a SEFAG Zrt. munkatársainak, hogy az időjárási viszontagságok ellenére is ilyen tartalmas programot biztosítottak számunkra!

A kilencedik osztályosok őszi terepi tanulmányúti sorozata (4 út) ezzel befejeződött. Folytatás tavasszal.

Tanulmányútunkat most is az „Ember az Erdőért” Alapítvány pénzügyi támogatásával tudtuk megvalósítani. Köszönjük!