A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjére a Bábolnai Gazdanapok keretében került sor 2022.09.10-én. A rendezvény fő támogatója az Andreas Stihl Kft. volt.  A Ropolypusztai elődöntőn sikeresen szerepelt iskolánk csapata, így képviseltethette magát a bábolnai döntőben.

Az időjárás szerencsére kedvezett a szervezőknek és a versenyzőknek is, hiszen a reggeli csöpörgő után igazi napsütéses idő volt. A versenyben az első program (a fő versenyszám), ahol először egy döntést kellett végrehajtani egy arra alkalmas befogott fán, majd egy kombinált darabolás végrehajtása volt a feladat. Ezek után jött az igazi csapatmunka, ahol 2db 4m-es cserfa darabot kellett gallyazniuk, választékolni, darabolni, hasítani, majd besarangolni.  A kétfordulós verseny késő délutánig tartott, ahol a profi és hivatásos favágók mellett tűzoltók és iskolák is versenyeztek.

Óriási élmény volt diákjainknak, hogy világbajnokokat ismerhettek meg. A Timbersport sorozatból jól ismert Rittlinger Róbertet, Juhász Istvánt és Répási Tamást, aki egyben kollégánk, Varga Zsolt tanítványa volt korábban.

A versenyt az Északerdő 100+ csapata nyerte meg, akik címvédőként érkeztek a versenyre. Iskolánkat a 11.B osztály tanulói képviselték: Balogh Mátyás, Cseh Martin, Kassai Roland, Sike Bálint alkotta csapat. Gratulálunk a tisztes helytállásért, hiszen ugyan a 28. helyen végeztek, de hivatásos fakitermelők, tűzoltók mellett ez nagy eredmény!

Írta: Varga Zsolt

Fotó: Matakovics István

Csütörtökön megkezdődött a 2022/2023-as tanév Szőcsényben is. A Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 67 új diákot köszöntött ma a soraiban.

Tisztelt Szülők, kedves Diákok!

Szeretnénk megosztani pár információt a 2022/2023-as tanévkezdéssel kapcsolatban:

  • A kollégiumi beköltözés időpontja: 2022.08.31. 14:00-20:00
    A 9. évfolyamos diákok hozzanak magukkal lakatot, ágyneműt (párnát és paplant is ajánlott), tisztálkodószereket, törölközőt. A beköltözéskor 3000 forint kaució fizetendő.
  • Ezen a délutánon a tanügy épület 8-as termében fel kell venni a tankönyveket!
  • A tanévnyitó időpontja: szeptember 1. 7:45
  • Előírt tanszerlista nincs az intézményben, vonalas füzet és négyzetrácsos füzet, toll, vonalzók és számológép természetesen szükségesek. A továbbiakat majd egyeztetik a diákok a szaktanárokkal.
  • Kérjük, hogy akinek bármilyen kedvezményre jogosító irata van (GYVK, 3 vagy többgyermekes igazolás, tartós betegség), hozza magával az első tanítási napra.

Különleges napok, különleges érzések, mosolyra húzódó ajkak, ez a hét, erről szólt. Szerettük volna megmutatni színes arculatunkat, szakmáinkat, kollégáink lojalitását, szakmai hozzáértését, vidámságát, humorát. Bízunk benne, hogy sikerült is! Köszönjük a gyerekeknek, hogy eljöttek, hogy hírét viszik iskolánknak, és reméljük, hogy amikor továbbtanulásról lesz szó, akkor a mi iskolánkat választják!

Az utolsó, záró nap a jövőnek szólt. Az elmúlt évben ültetett juharfák nagyot nőttek már, aki kirándulóként érkezik hozzánk büszkén mutathatjuk neki, hogy a tavalyi szakmakóstolón ültették a gyerekek. Az idén cseresznye és meggyfa ültetésére került sor. Ezzel is bővítve az iskola zöldség- és gyümölcsöskertjét. Ezek a fák innentől az emlékezés fái lesznek.

A reggelt egy kis tábori hangulattal indítottuk, hiszen szalonnasütésre került sor. Akik nem olyan régen voltak fiatalok, talán emlékeznek ezekre a tábori sütögetésekre, az esetleges gitárszólókra, a régi dalokra.

A délelőtt további részében párhuzamosan két program kötötte le a gyerekeket. Az egyik, a madárodú készítése, a másik pedig a „Szeressük meg a kémiát!” címet viselő, kémiai kísérletek voltak. A kísérletekhez a háztartásokban előforduló anyagokat használtak. Ezen felül az elkészült madárlakásokat hazavihették magukkal a gyerekek.

Külön köszönet jár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, az Andreas STIHL Kereskedelmi Kft-nek, a Classens Group Companys-nek, és iskolánk minden dolgozójának, hogy támogatták a „Szakmakóstoló hét” sikeres megrendezését.

A gyerekeké a jövő, s a jövő iskolája sem lehet meg gyerekek nélkül! A fennmaradó néhány hétre mindenkinek jó pihenést, feltöltődést, a tanévhez pedig jó kedvet, kitartást kívánunk!

Nagyon gyorsan telik az idő, már a negyedik napot kezdtük meg. Az elmúlt napokban ízelítőt kaphattak a gyerekek iskolánk életéből, megismerhették természeti adottságainkat, szakmakínálatunkat, de rókára is „vadászhattak”, túrázhattak az iskolát körülölelő erdőben, elmélyedhettek a növények és állatok birodalmában, és „olimpikonokként” részt vehettek az erdei olimpián.

Tegnap úgy búcsúztam el, hogy ma az „olimpikonoké” lesz a főszerep. Nézzük, milyen versenyszámokban kellett győzedelmeskedni a gyerekeknek ahhoz, hogy értékes ajándékokkal térjenek haza!

A tegnapi jó hangulat ma is folytatódott. Izgalommal várták a délelőtti túrát a gyerekek, ahol kis erdei csodák részesei lehettek. A kiindulási pont a tanügy épülete volt. Innen indult a hátizsákos csapat a rönktér felé, de érintették a SEFAG Zrt. erdei rakodóját is.

Ha „Szakmakóstoló hét” akkor Szőcsény, ha „Szakmakóstoló hét”, akkor nyár. A Centrum iskolái közül már többen megmutatták a szakmakóstolójukon, hogy milyen a képzési palettájuk, milyenek a mindennapjaik, milyen az élet az adott iskola falai között.

„A Magyarok kenyere rendezvény augusztus 20-hoz, az új kenyér ünnepéhez kapcsolódó program, mely kifejezi a magyar nemzet összetartozását és jelentős a karitatív szerepe is. A program keretében Magyarország összes megyéjéből és sok településéről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el az augusztus 20-i ünnepi kenyeret Pécsett.” (forrás: Wikipédia)

„Magyarország Országgyűlése 18/2019. (VI. 18.) OGY határozatával 2020-at – a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve – a nemzeti összetartozás évévé nyilvánította. Az emlékév egybeesett egy másik jubileummal: éppen 10 éve indult el a kiemelkedő nemzetegyesítő szolgálatáért Magyar Örökség díjban részesült Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, amely a Kárpát-medencei gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának nemes gondolatából mára az egyik legjelentősebb, legszélesebb tömegeket megmozgató, nemzeti szintű karitatív kezdeményezéssé terebélyesedett.”

„ A kezdeményezés a szeretet erejéből táplálkozik, ezért a nehézségek ellenére sem fáradt meg, fejlődése ma is töretlen, szervezői reménnyel telve és folyamatosan újabb célokat kitűzve végzik munkájukat. Többet kíván adni pusztán segélyeknél, esélyt a Kárpát-medencében élő több százezer nehéz sorsú honfitársunknak az emberhez méltóbb életre, az emberi értékek megőrzésére, képességeik kibontakoztatására. Letéteményesévé és közvetítőjévé szeretne válni a karitatív munka mellett a szakmai együttműködéseknek, az információ és a tudás áramlásának, ezen keresztül pedig nem csupán halat, hanem hálót, eszközt is adni a rászorulóknak.” (forrás: www//magyarokkenyere.hu).

A Déli Agrárszakképzési Centrum Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, mivel tangazdasága búzatermesztéssel is foglalkozik, ezért 2017-ben csatlakozott a programhoz. Felajánlásunk évről-évre 2 zsák, mintegy 120 kg mennyiséget tesz ki.

Természetesen ezt a haladó hagyományt idén is folytattuk.

Külön kiemeljük, hogy a munkában a nyári gyakorlaton lévő tanulóink is részt vettek, reméljük tudásukon kívül ezt a fontos gesztust is tovább viszik iskolánkból, s gyarapítani fogják a „Magyarok Kenyere” program résztvevők számát saját gazdaságuk bevonásával is.

Búzánkat a szokásos módon, a Nagybajomi gyűjtőhelyen adtuk át Szabó Tamás úrnak (MEGOSZ megyei elnök, a NAK megyei általános alelnöke).
A magyar ember életében a kenyér kiemelt jelentőséggel bír. Mi jó szívvel adtuk, fogyaszszák jó egészséggel!
Köszönjük tanulóink, és munkatársaink munkáját, hogy megteremtették a programban való részvételt.

Jövőre újra!

2022. június 20. és 24. között a Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 26 diákja és 3 kísérő oktatója 5 felejthetetlen napot töltött el a Felvidéken a Határtalanul! programnak köszönhetően.