Különleges szakmai konferenciával is várja az érdeklődőket az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Ez a rendezvény elsősorban a gyakorló vadászoknak, vadgazdálkodóknak, természet kedvelőknek szól, az előadók ennek megfelelően nemzetközi és magyar gyakorló vadászok, kutatók, oktatók, állategészségügyi szakemberek, természetvédők, jogászok és szakmai szervezetek.

"Szakmakóstoló hét" Szőcsényben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium karöltve vágott neki a „Szakmakóstoló hétnek”, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy vonzóvá tegye az agráriumhoz kapcsolódó szakmákat.

Böhönye, Kéthely, Mesztegnyő és Marcali általános iskoláiból érkeztek tanulók, akiknek minden napja más-más tematikához kapcsolódott. Az első napjukon az „Iskola az erdőben” szlogenhez köthető programokon vettek részt, amelyek keretében megismerhették az iskola közvetlen természeti környezetét, történelmét, a szakmakínálatot, majd kincseket kereshettek. „Erdei ösvényen” jártak-keltek másnap, ahol szakavatott kollégák segítségével fedeztek fel növényeket, állatokat, megtanulták, hogy milyen vadnyomot láthatnak a környékbeli erdőkben sétálva. A délelőtt megszerzett tudást, a délutáni felismerésen kamatoztathatták. Milyen az, amikor valami, valaki „Egy a természettel!”, hogyan gondolkodik, hogyan él? A harmadik napon természetismereti vetélkedő részesei voltak a tanulók, majd olimpikonként részt vettek az erdei olimpián. Mindenki nyert! Nyert, mert közösen játszottak, nyert, mert mindenki mosolygott, nyert, mert egymást segítve jutottak el a célig! Szakmáink bemutatkozása sok érdeklődő tanulót vonzott. Az „Erdészet, vadászat, gépészet” szlogen köré szerveződő napon megismerték a vadasparkot, az ott folyó munkát; betekintést nyertek az erőgépek és munkagépek világába, felülhettek a traktorokba; emellett íjászkodhattak, lőhettek. Igazán férfiasra sikerült ez a nap!

Elérkezett a zárónap, amikor lehetősége volt mindenkinek arra, hogy összegezze a hét élményeit, megszorítsa újdonsült barátai kezét, amikor maradandó dolgot tegyen. „A jövőnek építem, ültetem!” kifejezés nemcsak szlogen, hanem a jövő egy kis szeletének gondolata, hiszen minden csapat fát ültetett, amelyek iskolánk parkját ékesítik. „Mindannyian a holnap előlegéből élünk!”

Különleges napok, különleges érzések, mosolyra húzódó ajkak, ez a hét, erről szólt. Szerettük volna megmutatni színes arculatunkat, szakmáinkat, kollégáink lojalitását, szakmai hozzáértését, vidámságát, humorát. Bízunk benne, hogy sikerült is! Köszönjük a gyerekeknek, hogy eljöttek, hogy hírét viszik iskolánknak, és reméljük, hogy amikor továbbtanulásról lesz szó, akkor a mi iskolánkat választják!

Külön köszönet jár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, az Andreas STIHL Kereskedelmi Kft-nek, a HUSQVARNA Magyarország Kft-nek, és iskolánk minden dolgozójának, hogy támogatták a „Szakmakóstoló hét” sikeres megrendezését.

Írta: Mózes Brigitta

Egy nagyon mozgalmas, tartalmas programokkal átszőtt héten vagyunk túl. Az időjárás is velünk volt, hiszen verőfényes napsütésben sütkérezhettünk egész héten.
A péntekre tervezett programokban némi változás lett a forróság miatt, így délelőttre került a szalonnasütés. Egy kis tábori hangulatot teremtettünk a gyerekeknek. Akik nem olyan régen voltak fiatalok, talán emlékeznek ezekre a tábori sütögetésekre, az esetleges gitárszólókra, a régi dalokra.

A napot a vadasparkban kezdték, ahol láthatták, hogyan gondozzuk állatainkat, ők maguk is kivették a részüket az etetésükből. A dámok, gímek, vaddisznók közelsége feloldja azt a misztériumot, amit a vadon élő állatokról gondolunk. Nekünk, itt dolgozóknak, tanulóinknak hozzátartozik a mindennapjaihoz a vadaspark, és a benne lévő állatok gondozása.

Tegnap úgy búcsúztam el, hogy ma az „olimpikonoké” lesz a főszerep. Nézzük, milyen versenyszámokban kellett győzedelmeskedni a gyerekeknek ahhoz, hogy értékes ajándékokkal térjenek haza!

„EMBERI KULTÚRÁNK AZ ERDŐ IRTÁSÁVAL KEZDŐDÖTT ÉS CSAK AZ ERDŐ MEGVÉDÉSÉVEL MARADHAT FENN.” (LEIBUNDGUT)

Ma délelőtt a gyerekek erdei túrán vettek részt. A kiindulási pont a vadaspark volt, onnan a rakódón át vitt az út a Margit-temetőig, majd visszakanyarodva végigjárták a Margit-sétányt. Közben láthatták, hogy éppen milyen munkafolyamatok zajlanak az erdőben, így találkozhattak szállító járművel, forwarderrel, ami segíti a fakitermelők munkáját; tapasztalhatták, hogy milyen erdőtársulások vannak, milyen területet határol a kerítés, hogy néz ki egy erdősítés.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatósága és a Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium karöltve vágott neki a „Szakmakóstoló hétnek”, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy vonzóvá tegye az agráriumhoz kapcsolódó szakmákat.

Az elmúlt héten került megrendezésre az Országos Haditorna Versenysorozat országos döntője, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban Balatonakarattyán.

A Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium ügyeleti és ügyfélfogadási rendje 2021. július-augusztus hónapban.

Minden tanév végén értékeljük a pedagógiai munkát, a gyerekek munkáját, lezárjuk a naplókat, becsukódnak az iskola kapui. Munkaközösségünk is értékelte az elmúlt tanévet, de egy kicsit másként. Minden évben eltöltünk néhány órát egymás társaságában, az iskolán kívül. Hagyománnyá vált, hogy összejövünk, finom ételekkel felszerelkezünk, és a grill, bogrács vagy kemence mellett jókat beszélgetünk, nevetünk, emlékezünk. Minden egyes perc, óra arról szól, hogy kiengedhetünk, hogy nem kell másnap reggel a csengőt figyelni. A pandémia sok esetben elvette annak a lehetőségét, hogy sor kerüljön ilyen, vagy hasonló találkozókra. Mi most örömmel, sok mosollyal, a hét legforróbb napján gyűltünk össze. A cél nem lehetett más, mint az önfeledt vidámság!

A tanévben sok feladatot elvégeztünk, többféle módon alkalmazkodtunk a kialakult helyzethez, a rajz- és fotópályázatot digitális kiállítás formájában tudtuk a közönség elé tárni. Az országos hírű vetélkedő első két fordulójára került sor, az alapján értékeltünk, a jelenléti döntőre nem kerülhetett sor. Ennek ellenére a lelkesedésünk töretlen, és új tervekkel, ötletekkel készülünk az új tanévre! Minden kollégának köszönjük az egész évi munkát, a nyárra jó pihenést, feltöltődést kívánunk!

Írta: Mózes Brigitta
Fotó: Lukács Andrea